Geen producten (0)
1 2
 

Hoorn, Arjen van - Als de zon schijnt vallen er schaduwen / juiste keus / Vechten om Vogelenzang

€ 19,90 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

Deel 1 - Wanneer Maartje met Evert van Reenen getrouwd is, gaan ze op een prachtige plek aan de rand van het bos wonen. Daarin heeft Evert zijn werk als bosarbeider. In 'Vogelzang' heeft Maartje het de eerste tijd niet druk. Daarom besluit ze om haar dagboek weer te gaan bijhouden. Ze was er al vóór ze trouwde mee begonnen, maar nu verwacht ze er meer stof voor te krijgen.

Dat blijkt ook zo te zijn, want de moeiten en zorgen komen algauw. Evert verdient niet veel en spant zich ook niet in om eht maatschappelijk beter te krijgen. Maartje wil dat wel en tracht hem te stimuleren om zich voor ander werk te bekwamen. Allerlei problemen zetten haar aan het denken en piekeren. In haar dagboek lucht ze geregeld haar hart. Een groot deel van dit persoonlijk getinte verhaal wordt daardoor als het ware door de hoofdpersoon zelf geschreven. Door deze ontboezemingen leert de lezer Maartje kennen en weet hij hoe zij de moeilijkheden beleeft.

Licht en donker wisselen elkaar in dit verhaal én in het hart van Maartje af. Ze ervaart dat, wanneer de zon schijnt, ook schaduwen vallen. Door nare belevenissen met de onbetrouwbare chef van Evert moeten zij hun ideale huisje uit. Aan de teleurstellingen schijnt geen eind te komen. Aan het waarom in haar leven ook niet. Tot ze, na een verrassende wending in de omstandigheden, leert dat het 'waarom' niet mag worden gevraagd.

Deel 2 - Het leven van Maartje en Evert van Reenen speelt zich af in 'Vogelzang', een huisje op een ideale plek aan de rand van het Leurdense bos. Evert is druk met zijn grote tuin en allerlei huisdieren. Maartje geniet daarvan ook, maar wordt in die rustige omgeving ook gestimuleerd tot het schrijven van verhalen, een oude hobby van haar.

Op merkwaardige wijze komt er een bezoeker, die spoedig hun huisvriend wordt. Hij heeft belangstelling voor Maartjes hobby en helpt haar op verschillende manieren. Hij gaat daardoor in Maartjes leven een bijzondere rol spelen. Behaagzucht drijft haar in een gevaarlijke richting. Dat brengt spanning en schuldgevoel.

Deel 3 - Tineke van Reenen en Barend, de broer van haar vroegere vriendin, kennen elkaar al enkele jaren, doordat hij haar moeder helpt met de verzorging van haar grote tuin en de vele huisdieren, die 'Vogelzang' tot zo'n aantrekkelijke woonplek maken.

Tineke wil graag trouwen, maar Barend komt met allerlei bezwaren. Ze kennen elkaar niet lang genoeg, hebben niet voldoende gespaard en kunnen dus beter nog een poos wachten. Zij begrijpt hem niet. Er blijkt tussen hen toch niet de juiste harmonie te zijn. Het is ook bijna niet mogelijk om aan een huis te komen. Haar moeder probeert daarvoor een oplossing te zoeken. Ze krijgt een unieke gelegenheid, waardoor de jongelui in 'Vogelzang' kunnen gaan wonen.

Die kans vervalt echter op het laatste moment. Barend maakt onverwacht en op een minder fraaie manier een eind aan hun verkering. Tineke wordt daardoor verbitterd. Doordat Barend niet meer komt helpen, wordt het werk voor Maartje te veel. De dieren worden weggedaan, waardoor tegelijk veel van de unieke sfeer rondom 'Vogelzang' verdwijnt.

Gerrit, een bescheiden en wat teruggetrokken jongen, met wie Tineke de mavo bezocht, komt in Barends plaats. Hij brengt Tineke na veel verwikkelingen tot andere gedachten. Gerrit komt met een voorstel dat uitvoerbaar blijkt, waardoor het mooie van 'Vogelzang' voor Maartje én voor haar dochter behouden blijft.

Uitg. Frits Hardeman, 725 pag. gebonden. In supermooie staat! Nu slechts 19,90 voor de complete serie.