Geen producten (0)
 

Roever, Eddy de - Sphinx

€ 5,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKW-35499
EAN code 9789060455548
Productcode leverancier Hollandia
Omschrijving

Het verhaal van Jos Gemmeke... Haar persoonlijke strijd tegen de Duitse bezetter als verzetsvrouw en gedropt geheim agente, 1940 - 1945.

Wij schrijven 1944.
Nederland zat zwaar onder de druk van de Duitse bezetter, die op allerlei mogelijke manieren probeerde het verzet te elimineren.
Een Haagse verzetsgroep moest pro­beren om zeer vertrouwelijke gege­vens en berichten, die op microfoto's waren vastgelegd, te verzenden via een koerierster naar het Hoofdkwar­tier van Prins Bernhard in Brussel.
Een tot de groep behorende jonge vrouw, Jos Gemmeke, werd aange­wezen om dwars door de vijandelijke linies deze moeilijke opdracht uit te voeren.

Het gelukt haar na een zeer gevaar­volle tocht Brussel te bereiken, waar­na zij in Engeland een opleiding ontving voor agente van de geheime En­gelse organisatie S.O.E. (Special Operations Executive), waar het Bu­reau Bijzondere opdrachten (B.B.O.) onder viel. 
Zij werd op 10 maart 1945 geparachuteerd bij Nieuwkoop om haar illegaal werk voort te zeten tot aan de bevrijding in mei 1945.
Wie was deze bijzondere vrouw die reeds vanaf de capitulatie in 1940 in­tensief deelnam aan het verzet ? 
De Engelsen gaven haar de code­naam 'Sphinx', een naam die paste bij geheim-agente Jos Gemmeke en het werk dat zij verrichtte in het belang voor ons Vaderland.

Als enige vrouw werd zij hiervoor na de oorlog onderscheiden met de Mili­taire Willemsorde.
Met een voorwoord van Z.K.H. Prins Bernhard.
Geïllustreerd met foto's

Uitg. 150 pag. pb. in mooie staat