Geen producten (0)
 

Dorgelo, W.J. - Orgels, Organisten en Kosters van de Grote- of Martinikerk te Bolsward

€ 6,95
Op voorraad
Omschrijving

Zoals zo veel kerken bezat de Martini in vroeger eeuwen twee orgels. Van het 16e-eeuwse koororgel rest in Bolsward een toegangsdeurtje in de noordmuur van het koor. In de Groningse Der Aa-kerk hangt de gerestaureerde kas, bestaande uit hoofdwerk en rugwerk. Verder bleven de oorspronkelijke klavieren, wat registerknoppen en pijpen bewaard.

Het orgel heeft heel wat afgereisd. In 1635 belandde het vrijwel zeker in de Broerekerk ter plaatse, om eind vorige eeuw in de Martinikerk terug te keren. Terecht noemt Dorgelo het ,,een jammerlijk besluit" om het instrument na de restauratie van dit godsgebouw in de jaren vijftig niet terug te laten keren en het aan Groningen te verkopen.

De auteur ruimt wat onjuistheden uit de weg. Van der Aa heeft, volgens Dorgelo, niet helemaal gelijk als hij stelt dat het orgel ,,in 1635 door Anthony Verbeek is vervaardigd". Vermoedelijk heeft Verbeek het instrument verplaatst van de ene naar de andere kerk. Ook Van Beek, die in zijn in 1992 verschenen publicatie over het Bolswardorgel werkzaamheden uit 1731 aan Hinsz toeschrijft, wordt gecorrigeerd.

Hangt de geschiedenis van de voormalige orgels van diverse aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheden aan elkaar, over de huidige orgels is meer met zekerheid te melden. In 1781 nam de gemeente een nieuw Hinsz-orgel in gebruik. Orgelmaker Van Dam voegde er in 1861 een bovenwerk aan toe. Gelukkig heeft het restauratieplan van De Koff (1947) het niet gehaald. Alle tongwerken zouden dan gesneuveld zijn. Flentrop (1955) en Vermeulen (1976) mochten zich wel over het instrument buigen.
Na slechts één bladzijde aan het koororgel van Vierdag (1964) te hebben gewijd, geeft Dorgelo een lijst van de organisten die vanaf 1551 de toetsen van de instrumenten in de Martini hebben beroerd. Het is opmerkelijk dat tot 1780 de organist tegelijkertijd schoolmeester was. In hoofdstuk zeven komen de kosters aan bod.

Wim Dorgelo schreef een leesbaar boek. Het vermelden van, vaak volledige, archiefstukken geeft deze uitgave een dikke meerwaarde.

Uitg. Dorgelo, Interboek, 100 pag. pb. in zeer mooie staat!