Geen producten (0)
 

Vegt, J. van der - De voorlopers der Hervorming

€ 3,50 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKR-22697
Omschrijving

Ds. Van der Vegt vertelt van de duisternis, waarin de Kerk na den Pinksterdag langzamerhand verzonken lag en die tegen den morgenstond der groote Reformatie het dikst was. Hij wijst op het licht, dat God nog in de Roomsche Kerk gelaten had, en dat scheen uit Bernard van Clairvaux, Johannes Ruysbroek, Johan Tauber, Geert Groote, Thomas van Kempen, Wessel Gansfort, door wie de dag werd voorbereid en aangekondigd. Bijzonder handelt hij over Engelands eerste strijder John Wickleff, en over de getuigen der waarheid in Bohemen en in Italië: Johannes Huss, Hiëronymus van Praag, Arnold van Brescia en Girolamo Savonarola.

Een laatste hoofdstuk wijdt hij aan Erasmus, als aan en een beroemd Nederlander, die op zijn wijze de Hervorming mee voorbereid heeft. De vorm is verhalend, eenigermate beschouwend, zeér geschikt voor weetgierige knapen en meisjes en ... ouderen.

Dit boek heeft zeer veel aantrekkelijks. De Schrijver begint met de aandacht te spannen, maar hij weet haar ook gespannen te houden. Citaten, soms grote, meestal uit bekende bronnen, worden door hem goed te pas gebracht, en zij hinderen niet. Het boekje laat zich vlot lezen en boeit. Dat zit 'm, ja in de stof maar ook in den zeer eenvoudigen vorm, die ook onze kinderen op den duur nog het meest zal blijven aantrekken

Uitg. Callenbach, 120 pag in goede staat