Geen producten (0)
-25%
Het Schatboek van Ursinus. Betrouwbare uitgave! Het Schatboek van Ursinus. Betrouwbare uitgave!
1 2
 

Het Schatboek van Ursinus. Betrouwbare uitgave!

€ 199,00 € 149,00 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

Compleet leverbaar! Het Schatboek van Ursinus is misschien wel de meest bekende Catechismusverklaring. Veel minder bekend is de geschiedenis van deze verklaring.

De eerste Nederlandse vertaling van Ursinus' catechismusverklaring verschijnt in het jaar 1602 onder de titel Het Schatboek der christelijke leer of Wegging over de Catechismus. De vertaler is ds. Festus Hommius, scriba van de Dordtse Synode en medewerker aan de Statenvertaling.

Deze uitgave van Het Schatboek bevat alleen de verklaring van de Heidelbergse Catechismus. Het is een vertaling van de Latijnse uitgave die dr. David Pareus, een leerling van Zacharias Ursinus, op verzoek van vrienden had verzorgd. Hiervoor maakte hij gebruik van uitvoerige notities die tijdens de colleges van Ursinus waren opgeschreven, en niet minder van zijn geheugen, waarin de lessen waren ingeprent. Verschillende edities, waaronder ook herziene uitgaven, zijn tussen 1591 en 1622 van de hand van Pareus verschenen.

Vanaf de derde druk (1617) voegt Hommius de zogenoemde 'tafels' aan Het Schatboek toe. Elke Zondag begint nu met zo'n 'tafel': een leerzame, overzichtelijke en kernachtige samenvatting van de verklaring van die Zondag. Na het overlijden van Festus Hommius wordt er achter elke Zondag een toepassing van ds. J. Spiljardus geplaatst. In 1736 verschijnt een wat vrije bewerking van Het Schatboek van de hand van de ds. Johan van den Honert.

Ten slotte komt er in 1977 bij uitgeverij Van den Tol te Dordrecht een nieuwe uitgave uit, samengesteld door ds. J. van der Haar. In zijn voorwoord geeft ds.Van der Haar aan dat hij zich omwille van de omvang fors moest beperken. De 'Tafels van Hommius' en andere aanhalingen zijn weggelaten. Bovendien komt de tekst van de verklaring in deze uitgave ook niet overeen met de oorspronkelijke uitgave van Hommius.

Nu 149,95 compleet en volledig gebaseerd op Hommius laatste uitgave met 'de tafels'. Bij de hertaling is de tekst vergeleken met de Latijnse bron en zorgvuldig overgezet in het Nederlands. Het resultaat is een betrouwbare en uiterst leesbare uitgave van het volledig Schatboek.

U krijgt bij deze uitgave tevens van ons een gratis boek over de drie Schatbewaarders t.w.v. 12,50 euro. Speciaal uitgegeven om gratis te geven bij het schatboek.