Geen producten (0)
1 2
 

Dubbelboer, B. - Geheim verzet

€ 3,50 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKJ-1691
Omschrijving

Het boek "Geheim verzet" wijkt in veel opzichten af van de jeugdlectuur, die over de laatste oorlog verscheen. Hoewel de schrijver geen ogenblik twijfel laat bestaan aan zijn grote bewondering voor het "Verzet", laat hij dit verzet niet domineren. Integendeel. Dubbelboer heeft juist de nadruk willen leggen op het verzet van de gewone mens.

Want, zoals hij het eens heeft gezegd, het oude vrouwtje dat haar koperen bloempotje in de grond stopte in plaats van het op Duits bevel in te leveren, opdat er kogels van gemaakt zouden kunnen worden, was uiteindelijk evengoed een verzetsstrijdster als de man, die met een revolver in de vuist een distributiekantoor bestormde om levensmiddelenbonnen voor onderduikers te bemachtigen.

De plaats van handeling, een dorp aan de Drents-Duitse grens, maakt dat het boek een zeer aparte sfeer heeft. De twee hoofdpersonen, Wim en Geert, bij het uitbreken van de oorlog twaalf jaar, wonen in dit merkwaardige dorp, waar Wims vader onder andere een autoverhuurbedrijf heeft. Hij ziet al gauw in dat de benzinepositie zeer moeilijk zal worden en zoekt mogelijkheden om een andere

ndstof voor zijn wagens te gebruiken. Samen met de jongens bouwt hij een apparaat dat het mogelijk maakt om auto's te laten lopen op een uit turf gestookt gas. Het apparaat werkt niet alleen, maar nog redelijk goed ook, zodat hij zijn bedrijf gaande kan houden, en middels de "Vulkachelexpres" zoals zijn onderneming al gauw genoemd wordt, kan er veel goed werk worden gedaan.

Zo kunnen Eduard en Leni, twee joodse kinderen uit het afschuwelijke kamp Westerbork worden gered. Lea Goldstein, een joods meisje en meneer Van Putteren, een belangrijke verzetstrijder worden eveneens door de "Vulkachel-expres" in veiligheid gebracht.

Maar ook op eigen houtje nemen Wim en Geert deel aan het verzet, en niet geheel en al zonder resultaat, zoals de dappere Duitse soldaat Joachim Katzenschwindel, de collaborateur van Liersprink en de aspirant-burgemeester Jacobus Dreutelman tot hun schade en schande ondervinden...

Uitgeverij Kluitman, 186 pagina' gebonden. In mooie staat. Verzets jeugdboek / Verzetsroman