Geen producten (0)
 

Keuning, J. - De trouw Zwaab

€ 4,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKJ-3056
Omschrijving

De Trouwe Zwaab van J. Keuning is een verhaal uit den boerenkrijg 1524-1525.
De Duitse Boerenoorlog was een opstand van boeren die begon in het Zwarte Woud en Baden-Würtenberg. De opstandelingen verzetten zich tegen de eisen die hun gesteld werden in geld en diensten; deze verplichtingen kwamen van edellieden die vaak ook verarmd waren. De boeren  onttrokken zich aan deze opgelegde taken.
De eerste prediker-opstandelingen waren Thomas Münzer en Nicholas Storch. Dit waren predikers uit het Saksische Zwickau. Hun verzetspreken werden overgenomen door rondtrekkende predikers over heel het Rooms-Duitse Rijk.
De preken leidden al snel tot plunderingen, moord en brandstichtingen. Honderden kastelen en kloosters werden deels of zelfs volledig vernietigd. De boeren beriepen zich op de Bijbel en op Maarten Luthers werk Over de vrijheid van een christen. De boeren rekenden op hemelse bijstand, zoals Thomas Müntzer die op grond van Daniël 7 aankondigde. Opvallend was dat Maarten Luther in mei 1525 met Wider die Mordischen und Reubischen Rotten der Bawren afstand nam van de boeren en voor de rechten van de vorsten.

Uitg. Vuurtoren Urk, 155 pag gebonden, in goede staat