Geen producten (0)
 

Ooms, J.W. - Het gevecht van de oude man

€ 3,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

Het gevecht van de oude man van J.W. Ooms is een boek wat velen in de achterliggende jaren heeft aangesproken. Het is één van Ooms' nagelaten geschrifte... het verhaal van een oude man die na veel strijd zichzelf leert kennen als een hoogmoedig en eigen eer zoekend schepsel. Dat is het gevecht van de oude man waarop de titel wijst.

In dit boek wordt verhaald hoe de oude molenaar Kwaak eens een vreselijk avontuur beleefde met zijn molen De Windhapper. Marius, een jongen van rond de tien jaar, is zijn enige enthousiaste bewonderaar. Anderen tonen zich minder belangstellend. Zij kennen het verhaal van de ontzettende stormnacht al. En Kwaak lijkt nu hij oud geworden is, niet veel anders te kunnen vertellen.

Ik moet zeggen, dat hij het wel goed en boeiend kan! Het is er dan ook spannend aan toe gegaan, die nacht nu al weer zo lang geleden toen Kwaak en zijn vrouw Margje zoveel hadden te doorstaan. Maar... de ouder wordende man heeft zichzelf een lauwerkrans op de slapen gedrukt wegens de toen betoonde heldenmoed. Hij kan het bovendien niet goed verwerken dat hij langzaam lichamelijk aftakelt en door weinigen meer serieus wordt genomen.

Het is daarom psychologisch goed gezien, de oude Kwaak nog éénmaal met Marius naar de molen t  laten gaan. De lezer vermoedt al, dat dit voor de oude man verkeerd zal aflopen. Men is eigenlijk alleen nog benieuwd, hoe het fout zal gaan. In ieder geval, de man komt in het ziekenhuis terecht. Maar daar leert hij ook zichzelf verfoeien en van genade alleen leven en... sterven. Zo heeft deze oude man zijn strijd gestreden. Het verhaal laat zich gemakkelijk lezen; het heeft een goede strekking.

Uitgeverij Groen, 87 pagina's gebonden. In zeer mooie staat!