Geen producten (0)
-15%
Ader-Appels, J.A. - Een Groninger pastorie in de storm
 

Ader-Appels, J.A. - Een Groninger pastorie in de storm

€ 4,95 € 4,21
Op voorraad
Omschrijving

In het boek 'Een Groninger pastorie in de storm' (1947) schrijft Johanna Appels het verhaal van haar en haar man Bas Jan. Ze noemt hem 'Domie', dialect voor dominee. Ze zijn nog heel jong als Bas Jan beroepen wordt in Groningen. Zij heeft net als hij theologie gestudeerd en zal hem bijstaan als dominese.

Haar verhaal over het runnen van een gemeente, de verenigingen, de bijbelklassen, het bestieren van een pastorie, het opzetten van de diaconie. Hij heeft voordat hij in het Noorden de kansel besteeg nog een reis van een halfjaar gemaakt naar Palestina - op de fiets! - en ik lees tussen haar regels door dat hij eigenlijk een trekvogel is. Kort voor de oorlog uitbreekt stelt hij haar voor, naar Amerika te vertrekken. Maar zij is geen avonturier en gehecht aan familie en vrienden. Ook ziet ze niet wat hij al ziet aankomen. Dus blijven ze. 

Dan breekt de oorlog uit. Er wordt in 1942 een zoon geboren. Ze hebben zich dan al aangesloten bij het verzet. Ook neemt zij groepen onderduikers op en vertelt aanstekelijk hoe dat eraantoe ging. Ze lopen meermalen gevaar, maar steeds zijn het de gemeenteleden die hen dekken, beschermen en uit de wind houden.

Hij besluit op zeker moment zich aan te sluiten bij het verzet in Noord-Holland. Johanna kan het met hulp van zijn gemeente aan, hij wil meer doen. Dat gaat goed tot het begin van de herfst van 1944. Hij wordt verraden en opgepakt en belandt in Amsterdam op de Weteringschans, een zwaar bewaakte gevangenis. Geen schijn van kans hem daaruit te krijgen. Zij is wanhopig. Ze is hoogzwanger van hun tweede kind, kan het werken voor de onderduikers nauwelijks aan. Maar ze houdt dapper stand.

In het boek staat hun briefwisseling, voor zover die mogelijk was. Hij laat gedichten en teksten de gevangenis uitsmokkelen. Zij probeert hem antwoorden te sturen, en van spullen te voorzien, maar dat gaat minder goed. Ze hebben allebei hoop op een goede afloop. Bas Jan zit op een 'lichte' afdeling en loopt niet direct gevaar.

Totdat de Duitsers door een verzetsgroep worden aangevallen en als represaille uit drie gevangenissen drie willekeurige Nederlanders laten halen. Bas Jan Ader is een van hen. De lijken worden op de plek waar ze zijn geëxecuteerd in de modder achtergelaten. Ader heeft een brief van zijn vrouw in zijn zak gestopt en kan geïdentificeerd worden. Twee weken daarvoor is zijn tweede zoon geboren. ...

Johanna werd als verzetsstrijder onderscheiden. Ze overleed in 1994 en ligt begraven achter hun kerk in Nieuw-Beerta. Haar man ligt op ereveld Loenen.

Uitgeverij Wever, Franker, 366 pagina's gebonden. In goede staat