Geen producten (0)
 

Veenhof, Johan G. - Serie Eenzaam is de weg / De weg naar het onbekende / de weg naar huis / De weg gaat verder

€ 22,95
Op voorraad
Omschrijving

Complete serie Eenzaam is de weg / De weg naar het onbekende / de weg naar huis / De weg gaat verder

1. Eenzaam is de weg (262 blz.) 

Gerdien is de dochter van Just en Jaan Weinterberg. Haar vader is zich zeer bewust van zijn status als erfboer. Just is in het bezit van veel geld en goederen. Hij eist van zijn dochter dat zij, volgens traditie van het geslacht, in het huwelijk zal treden met een boerenzoon van gelijke stand.
Als Gerdien, ondanks zeer harde maatregelen, toch de stem van haar hart blijft volgen, ziet haar vader zich genoodzaakt om in een huwelijk toe te stemmen. Dit heeft tot gevolg dat Gerdien wordt onterfd en verder voor het leven wordt doodgezwegen. Voor haar familie bestaat het meisje niet meer. Gerdiens liefde voor Job Francken is groot. Ze gaat met hem, buiten het dorp, in een keuterboerderijtje wonen. Het huwelijk van de twee mensen wordt gezegend met de geboorte van een zoon. Het grote geluk wordt verstoord als Gerdien haar man Job door de dood moet verliezen. Zij blijft alleen met haar kindje achter.
Gerdien, die na het sterven van haar man, het kind alleen moet opvoeden, heeft er een heel zware taak aan. Ze moet zelf de boer op om een paar centen te verdienen. Onmenselijk zwaar is het werk dat de jonge moeder doet. Als ze gaat werken neemt ze de kleine Reindert mee naar het land.
We lezen een stukje geschiedenis van het platteland aan het eind van de vorige eeuw. Het leven is hard en meedogenloos. De schrijver is erin geslaagd een stukje menselijke tragedie levensecht te tekenen. Zoals we van Veenhof gewend zijn bevat het boek alles wat zijn lezers van hem mogen verwachten.

2. De weg naar het onbekende (250 blz.)

Gerdien en Reindert wonen nog steeds in de Kiefthutte aan de rand van het moor. Ook in dit boek gebeurt weer van alles.
Hendrik Pieterman wordt onderweg naar huis beroofd van zijn geld. Bij Johan de Os wordt een geit gestolen. En bij de kudde schapen van Weinterbaarg worden tot tweemaal toe schapen gestolen. Wie zijn die dieven? Veldwachter Thomassen gaat op onderzoek uit. Zal hij iets vinden?
Reindert vindt sporen in het moor en gaat op ook onderzoek. Bij het landhuis van Tervuren graast een ezel. Hannus, de tuinknecht, beleeft daar heel wat mee. Peet Weinterbaarg wordt door zijn vader op een vrouw uitgestuurd. Just heeft daar met Gros Verkaai in de herberg "De Drie Tuuten" over gesproken. Just zal zijn zoon Peet naar Jetje Verkaai sturen. Peet ziet dat helemaal niet zitten, maar durft niet tegen zijn vader in te gaan. Hij gaat vervolgens toch maar op pad met alle gevolgen van dien.
Al deze zaken maken dit boek tot een spannend en humoristisch geheel. Veenhof heeft, zoals de vele herdrukken van zijn boek hebben bewezen, veel talent. Daarom zal ook dit boek zijn weg wel naar vele lezers weten te vinden.

3. De weg naar huis (211 blz).

Op een avond gaat Reindert Francken bij dominee Grevendaal naar catechisatie. Als het tijd is om te beginnen, komen de heer Tervuren en zijn nicht Elisabeth binnen. Het meisje wil ook aan de catechisatieles deelnemen. De heer Tervuren vraagt of Reindert het meisje weer thuis wil brengen.
De jongen brengt na afloop Elisabeth naar huis en wordt binnen genodigd om een kop koffie te drinken. Na afloop gaat de jongen naar huis en wordt onderweg door de zonen van Pieterman in elkaar geslagen. Reidert is er ernstig aan toe, maar knapt later gelukkig weer op.
Just Weinterbaarg, Reinderts opa, krijgt hartklachten en belandt in het ziekenhuis. Peet Weinterbaarg, zijn zoon, gaat van hofstee Weinterbaag af en gaat op zichzelf wonen. Zouden Reindert en zijn moeder weer op de Weinterbaarg komen? Dit derde deel van deze serie zal opnieuw vele lezers boeien.
 
4. De weg gaat verder (213 blz.)

Reindert Franken is nu de boer van Weinterbaarg. Hij volgt een studie in de grote stad om bij te blijven. Op een dag gaat Reindert, op aandrang van zijn moeder, schaatsen. Op zijn tocht hoort hij iemand roepen. Als hij dichter bij komt, blijkt dat er een meisje door het ijs is gezakt. Met gevaar voor eigen leven probeert hij haar op het droge te krijgen.
In de dichtstbijzijnde boerderij worden Reindert en het meisje opgevangen en verpleegd, omdat ze nog niet naar hun eigen huis vervoerd kunnen worden. Als beide jonge mensen na verloop van tijd, met elkaar aan de praat komen, blijkt dat ze elkaar goed aanvoelen. Zou dit meisje de toekomstige boerin van Weinterbaarg worden?

Uitg. Hardeman, 800 pag, In goede staat!