Geen producten (0)
1 2
 

Koetsveld, ds. C.E. van - Van dorps dominee tot hofpredikant

€ 14,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

Deze uitgave stelt de lezer in staat kennis te maken met de veelzijdige predikant/schrijver Cornelis Eliza van Koetsveld geboren in 1807 aan de Boompjes te Rotterdam. Na zijn studie kwam hij als jonge dominee van 23 jaar, in het dorpje Westmaas terecht. Deze Hoekschewaardse gemeente, door hem zelf Mastland genoemd, inspireerde hem om zijn belevenissen in dit dorp op schrift te stellen. Velen zullen het kennen als de inmiddels beroemde Schetsen uit de Pastorie te Mastland (1843). Het werk wordt vaak vergeleken met de Camera Obscura van Hildebrand, en gezien in het licht van de vroege sociale tendensen in de literatuur, meer nog met dat van de Engelse schrijver Charles Dickens.

Deze levensbeschrijving van de predikant en schrijver Cornelis Eliza van Koetsveld (1807-1893) schetst niet alleen zijn ontwikkeling van dorpsdominee tot hofpredikant, maar ontsluit ook zijn schrijversleven en geeft integraal toegang tot zijn belangrijkste werk: 'Schetsen uit de pastorie te Mastland' (1843). De dominee/schrijver wordt terecht vergeleken met zijn collega Nicolaas Beets alias Hildebrand, die zijn bekende 'Camera obscura' schreef.

De bezorger van deze uitgave beschrijft met veel kennis van zaken en inlevingsvermogen het (schrijvers)leven van C.E. van Koetsveld, geeft met een calendarium van leven en werken een eerste overzicht en werkt vervolgens de historische achtergronden, de politieke verhoudingen, de kerkhistorie en toenmalige literaire stromingen uit als context van zijn nog steeds zeer leesbare 'Schetsen'.

Een uitstekende kennismaking met het boeiende leven en werk van deze dominee/schrijver. Met noten, zwart-witfoto's en illustraties. Prachtoige grote uitgave met een volle bladspiegel

Uitgeverij Deboektant.239 pagina's gebonden en in mooie staat!   Elders 25 euro!