Geen producten (0)
 

Lieburg, F.A. van - Voor edeler staat geschapen

€ 6,90
Op voorraad
Omschrijving

In dit goed gedocumenteerde boek treffen we tien biografische uiteenzettingen aan over kinderen en jongeren die op jonge leeftijd zijn gestorven. Alle tien zijn ze opgegroeid in een gereformeerd geloofsklimaat in ons land in de I7e en 18e eeuw.

Het boek biedt eerst een verantwoording, waarin het doel van Inet boek wordt genoemd: ''Dit boek bood de gelegenheid om het beschikbare materiaal betreffende de kinderen (opgegroeid in puriteins gestempeld, gereformeerd piëtistisch klimaat, W.V.) samen te vatten en vast te leggen en zo een afgeronde bijdrage te leveren tot de geschiedenis van het gereformeerde protestantisme.''

Hierna volgt een inleiding met vier hoofdstukken, waarin verschillende aspecten van deze bijzondere vorm van literatuur worden besproken.

Daarna volgen de teksten van de ziek-en sterfbedbeschrijvingen.

Alle tien kinderen zijn opgegroeid in een gereformeerd geloofsklimaat. Over het algemeen kan worden gezegd dat dit geloofsklimaat gezond is. Vooral in de beschrijving van Abigaël Gerbrants (1581-1600) speelt het Woord, en de gemeente een grote rol. Voor de meeste kinderen had tot mijn vreugde de catechese veel betekenis. Verschillende exempelen weerspiegelen ook de twijfelingen, bekommernissen die de vroegstervenden ondervonden. Mij intrigeert de taak van de pastor daarin. Een aspect dat afzonderlijk aandacht verdient.

In onze tijd met zijn nadruk op ervaringen, is de verschijning van dit boek impliciet een pleidooi voor gereformeerde spiritualiteit. Er zou nog veel meer over doorgedacht moeten worden.

Uitg. Groen, 199 pag. pb. in supermooie staat!