Geen producten (0)
Geen producten (0)

Ingen, Albert van - Het Oude Station - Revisiebedrijf Haarlem

€ 14,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKTT-33005
EAN code 9789059612280
Productcode leverancier Alk
Omschrijving

De grondslag voor het huidige NS-Revisiebedrijf Haarlem werd op vrijdag 20 september 1839 gelegd bij de opening van de eerste spoorlijn in ons land, tussen Amsterdam en Haarlem, door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij.

Het tijdelijke station te Haarlem herbergde tevens een wagenmakerij, een smederij, een magazijn en een bureau, waarover de Haarlemse stationschef de scepter zwaaide.

Uit deze periode stamt de bijnaam „Het Oude Station" voor de Haarlemse werkplaats. Door de ontwikkeling van het spoorwegverkeer ontstond de behoefte aan een beter geoutilleerde werkplaats, waarin alle herstellingen aan locomotieven, rijtuigen en goederenwagens zouden kunnen worden uitgevoerd.

In 1844 werden alle nog bruikbare houten werkplaatsgebouwen uit Amsterdam naar Haarlem overgebracht met gelijktijdige overplaatsing van het personeel. Vijf jaar na de opening van de eerste spoorlijn in Nederland startte de zelfstandige werkplaats te Haarlem onder leiding van de eerste „Chef d'Atelier", de vanaf „het eerste uur" in dienst zijnde Engelse machinist John Middlemiss. Hiermee wordt het jaar 1844 beschouwd als het officiële stichtingsjaar van de Centrale Werkplaats, later Hoofdwerkplaats en tegenwoordig Revisiebedrijf Haarlem.

Albert van Ingen, oud-werknemer van dit NS-bedrijf, bracht vele bronnen samen in dit boek. De auteur belicht de 150-jarige geschiedenis van de Haarlemse werkplaats, waarbij de historische foto's, tekeningen en documenten dit boek nog een extra dimensie geven.

Uitg. 234 pag gebonden, in zeer mooie staat!