Geen producten (0)
 

Schults, J.C. - Verdwachter voor de Nachtdienst

€ 3,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKW-30741
Omschrijving

In de oorlog werden ook in Krimpen aan den IJssel Duitse soldaten gelegerd. Dat gebeurde in de schoolgebouwen en het dorpshuis. Bij één van die scholen, de christelijke school aan de Tuinstraat, werden van de speelplaats zeven geweren ontvreemd. Een diefstal die in die jaren ernstige consequenties had kunnen hebben. Het was aan het koelbloedig optreden van politieman J.C. Schults te danken dat hiervan geen sprake was.

De heer Schults werd in 1937 benoemd als gemeenteveldwachter in Krimpen. In zijn functiebeschrijving was om een of andere bureaucratische reden de term 'veldwachter voor de nachtdienst' opgenomen. Een toepasselijke naam voor een man die overdag de officiële ordebewaarder in het dorp was, maar in de nacht werkte voor de ondergrondse.

Verzetsman
De heer Schults was als verzetsman op de hoogte van de diefstal van de geweren, sterker, hij had ze zelf meegenomen naar het gemeentehuis en daar op de zolder verstopt. De volgende morgen meldde zich een heetgebakerde officier op het gemeentehuis.

Schults had van tevoren een gemeenteambtenaar, die de Duitse taal machtig was, in vertrouwen genomen en gevraagd voor hem te tolken. Beide lieten de officier zijn verhaal doen. De heer Schults trok een ernstig gezicht en vroeg de officier of hij aangifte wilde doen. Hij voegde er aan toe de vraag waarom hij de bewakers van die wapens niet als getuige had meegebracht.

De officier moest toen bekennen dat hij geen bewaking op het plein had achtergelaten en begon zich ongemakkelijk te voelen. Met een gezicht vol gespeeld medelijden vroeg Schults hem of hij echt een onderzoek naar de verdwenen wapens moest instellen en de grove nalatigheid van de officier op papier moest zetten. De officier zei dat hij eerst zelf wel een onderzoek zou instellen, misschien had een van de soldaten de wapens de school ingebracht. Vervolgens maakte hij rechtsomkeer. Schults vertelt daarover: "Heel klein ging deze officier af. De tolk en mijn persoontje hebben toen nog een gezellig napraatje gehouden."

Band
Twee dagen later vertrok het onderdeel naar het oostfront. Er werd nooit meer iets van hem vernomen. De belevenissen van de heer Schults zijn door hem op band ingesproken, in 1999 heeft (oud-)wethouder Ben van Veen ze uitgewerkt in het boekwerkje 'Veldwachter voor de nachtdienst'.

Uitg. Gemeente krimpen aan de Ijssel, 64 pag in mooie staat