Geen producten (0)
Geen producten (0)

Teeuw, Jan Peter & Jos - Koraalbewerkingen voor orgel (deel 1)

€ 15,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NBLNOr-32984
EAN code 2301N
Productcode leverancier Sthenosmusica
Omschrijving

Jan Peter Teeuw en Jos Teeuw: Koraalbewerkingen deel 1

Over Psalm 50 en Psalm 84
Jan Peter Teeuw: De beide bewerkingen over Psalm 50 zijn thematisch gebaseerd op de dalende kwart waar de melodie mee begint. Bij het trio is een registratievoorstel gegeven, dat uiteraard slechts als suggestie dient. Wel is het belangrijk dat beide stemmen qua volume gelijkwaardig zijn. In de koraalbewerking wordt bij de melodie van de vijfde regel uitdrukking gegeven aan de tekst daarvan ("...om op Zijn troon te stijgen", psalm 50 : 1 OB): vanuit een lage ligging stijgt de begeleiding omhoog.
De bewerking over Psalm 84 tekent de sfeer van de psalm: een sfeer van verlangen naar Gods huis ("...hoe brand ik van verlangen om / te komen in Uw heiligdom", psalm 84 : 1 NB).

Over Psalm 93 en Psalm 119
Jos Teeuw: "Graag geef ik een korte toelichting op de beide stukken. Zowel psalm 93 en psalm 119 zijn ruim 20 jaar terug ontstaan als improvisaties bij Herman van Vliet. Ik had iedere 2 weken bij hem les en moest voor iedere orgelles een stukje opschrijven. Dan gaf Herman van Vliet een thema op, bijvoorbeeld "Maak voor een volgende keer een fuga over die en die psalm". De ene keer was het een fuga, dan weer een canon of een trio, en andere keer weer een fuga met een dubbel thema. In de daaropvolgende les namen we het stukje door waarbij Herman van Vliet vooral kritisch was op verboden (kwint)parallellen en of akkoorden mooi oplosten.
Zo zijn er in de loop van de jaren een aardig stapeltje stukjes ontstaan, waarvan er 2 in deze bundel te vinden zijn. Psalm 93 maakte ik voor een leerlingenconcert van Herman van Vliet, die hij heel af en toe organiseerde in de Amersfoortse Joriskerk." 

Uitg. 20 pag. Nieuw!  Zie voorbeelden bij de afbeeldingen!