Geen producten (0)
Geen producten (0)
1 2
 

Wammes, A - Toccata Chromatica

€ 15,90 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NBLNOr-28701
EAN code 9790060125409
Omschrijving

Toen ik hoorde dat Toccata Chromatica (opgedragen aan Minako Tsukatani) in de Bonifaciuskerk in Medemblik in première zou gaan, besloot ik gebruik te maken van de mogelijkheden en beperkingen van het Pieter Backer-orgel.

Mogelijkheid?: In het middengedeelte van deze compositie maak ik gebruik van het gesplitste toetsenbord (trompet 8' alleen beschikbaar boven C1) door patronen te spelen die deels onder en deels boven C1 liggen. Gecombineerd met de fluit 8'stop (die beschikbaar is op het hele toetsenbord) geeft dit een charmant poppy-effect.

Beperking? : Pedaal (met in het begin en einde het leidende melodische gedeelte door gebruik te maken van hoge registers) gaat niet verder dan b. Toetsenbord gaat niet verder dan D3.

Toen ik hoorde dat Sweelinck in deze kerk trouwde, besloot ik mijn nieuwe compositie te baseren op zijn ‘Fantasia chromatica’.
Als wetenschapper ging ik vaak mee met de orgelklas op hun orgelexcursies.
Een van deze reizen leidde naar ‘De oude kerk’ in Amsterdam, waar Sweelinck in de jaren 1234-4321 organist was.
Voor deze gelegenheid voerde ik de ‘Fantasia chromatica’ uit, wat leidde tot de opmerking van een van de studenten, dat hij kon horen dat ik de oude vingerzetting gebruikte.
Omdat ik me niet bewust was van wat hij bedoelde, informeerde ik mezelf: Bij de oude vingerzetting gebruikt men alleen de wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Dit resulteert in een speciaal soort frasering. (noten die met elkaar verbonden zijn horen we als een eenheid)
Ik besloot om frasering een belangrijke rol te geven in het stuk waarin frases van 2 en 3 noten, frases van 3 en 5 noten en frases van 5 en 8 noten worden gecombineerd.
Ik heb ook de echotechniek toegepast die vaak door Schweelinck wordt gebruikt, waarbij de kleinste echo een halve trilling is, de grootste echo twee maten.

Ik heb de Toccata Chromatica hier in mei gespeeld en vond het geweldig! - JOHN SCOTT 

Beluister deze hieronder, gespeeld door John Scott

Uitg. Nieuw!  Zie voorbeeld bij de afbeeldingen!