Geen producten (0)

Klomp, Dick - Variaties over 'Stille Nacht, Heilige Nacht'

€ 13,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

 Uitmuntende variaties over 'Stille Nacht, Heilige Nacht' door Dick Klomp.

(recensie van Bert den Hertog) De Variaties over 'Stille Nacht, Heilige Nacht' is een verrassend stuk van de - mij tot voor kort onbekende - organist/componist Dick Klomp. Hij schreef het werk in 1977 voor het Rieger-orgel in de Abdij Marienstatt in Duitsland. De variaties zijn dan ook geschreven voor de mogelijkheden van dit grote orgel, maar zeker ook goed uitvoerbaar op elk orgel met behoorlijke mogelijkheden met tenminste twee klavieren en vrij pedaal.

(recensie) 'De melodie van Stille Nacht heb ik altijd ervaren als problematisch in die zin dat enerzijds een al te creatieve omgang ermee vaak wat gekunsteld kan overkomen, en anderzijds een conservatieve behandeling een reuk van oubolligheid kan oproepen... Niets daarvan in Klomp's variaties. De eerste variatie is een parelend carillon voor de rechterhand (met fluiten 8',4', en 1'), waarbij de linkerhand eerst motieven uit de melodie laat horen, later tweestemmig de hele melodie tegen diens omkering. Minstens zo knap geschreven is de tweede variatie waarbij weer de linkerhand de hele melodie speelt, terwijl de rechterhand in 3/4 maat twee prachtige tegenstemmen speelt. De combinatie van 3/4 en 6/8 maat is overtuigend uitgewerkt, en zorgt voor een 'fascinerend' effect voor speler en luisteraar. Variatie 3 bestaat uit twee delen: in deel 1 is een imitatie te horen tussen twee fluiten, zeer vrij aan de melodie van Stille Nacht verwant, waarbij lange pedaal noten voor tonale stabiliteit zorgen; deel 2 is een echte sfeerbewerking voor de Voix Céleste in de linkerhand met akkoorden die een vroeg 20ste eeuwse Franse sfeer oproepen (denk aan Vierne, Alain en Langlais), terwijl pedaal en rechterhand in een vrij metrum motieven uit de melodie variëren. Dit deel roept zeer geslaagd een meditatieve, maar nooit saaie of te zoete sfeer op.'

Het stuk is een grote aanwinst te noemen voor het kerstrepertoire.

Als laatste: deze uitgave is niets minder dan voorbeeldig te noemen, met een tweetalig voorwoord (Nederlands en Engels) met informatie over de componist en adviezen over de uitvoering. Het notenbeeld is zeer duidelijk, en het is bijna overal mogelijk om zelf om te slaan. Warm aanbevolen!

Dick Klomp speelt zijn eigen compositie op Youtube: 

Voorbeelden van de bladmuziek vindt u bij de afbeeldingen bij dit artikel

Nieuw!