Geen producten (0)

Werfhorst, Gerrit Jan van de - U zij de lof in eeuwigheid!

€ 9,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

2 schitterende bewerkingen over Het Gebed des Heeren en 'De Tien Geboden, Beiden staan ze achter de Psalmen

De bewerkingen in deze bundel zijn van polyfone aard. Zo bestaat het "Gebed des Heeren" uit de volgende 4 delen: passacaglia, canon, trio en fuga.
Kenmerkend voor een passacaglia is de 3f4 maatsoort en het steeds terugkerende thema in het pedaal wat steeds anders wordt omspeeld. De melodie van gezang E leent zich zeer goed voor de 3f4 maatsoort.

In het thema van de passacaglia horen we de eerste regel van de koraal terug en wordt, overeenkomstig met het aantal verzen van gezang E, in totaal tienmaal ten gehore gebracht met steeds verschillende omspelingen. Ook in de herhaling van het thema (= eerste regel) komt de
geschiktheid van deze muziekvorm naar voren. In de eerste regel van elk vers van gezang E wordt immers elke zin van het "Onze Vader"aangehaald.
Hierna volgt canon, trio en fuga, eveneens allen in de driekwartsmaat. Van de canon zetten de stemmen om beurten na elkaar in. In de tegenstem van het trio is al het thema te horen, dat verder wordt uitgewerkt in de fuga.
In de omspelingen van het thema in de passacaglia, in het sterk chromatische thema van de fuga en in het afsluiten in D-majeur van passacaglia en fuga zijn duidelijk de invloeden van Dupré's opus 20 "Variations sur un Noëi" waarneembaar. De bewerkingen moeten dan ook worden ge-
zien als één geheel.

Van de "Tien Geboden des Heeren" is de eerste bewerking er één met versierde uitkomende stem, een vorm van koraalbewerken die we o.a. regelmatig tegenkomen in Bach's Orgelbüchlein. De tweede bewerking is een omspeling van de melodie in de de tenor en wordt afgesloten met een koraalzetting. De keuze van de koralen is bewust genomen vanwege het ook buiten onze landsgrenzen bekend
zijn met melodie en tekst: Vater unser in Himmelreich"en Wenn wir in höchsten Nöten sein". Dit i.v.m. het opdragen van de bewerkingen van het "Gebed des Heeren" aan de franse organist Christophe des Longchamps, tutulaire van de Abbatiale Sainte Marie kathedraal in Souillac.

15 pag. Nieuw! Zie voorbeelden bij de afbeeldingen!