Geen producten (0)
 

Hoorspel 15-CD's - Testbemamming

€ 19,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

Deze hoorspelserie speelt zich af in het jaar tweeduizend-zoveel. Op het proefterrein "Oostschiermonnikoog" in de gedempte Waddenzee is een reusachtige Raketbasis gebouwd. Vanaf deze plaats wordt een expeditie naar de verre planeet Saturnus voorbereid. Eenmaal in de Ruimte lijkt er een saboteur aan boord te zijn... Door onbegrijpelijke, haast bovennatuurlijke gebeurtenissen wordt de situatie van de ruimte-expeditie gaandeweg hopeloos.

15-CD's - In dit hoorspel "Testbemanning" is niets wat het lijkt te zijn: het verhaal zet ons voortdurend op het verkeerde been: Aanvankelijk lijken we te luisteren naar een eenvoudig ruimtevaartverhaal: vanuit Nederland vertrekt een expeditie naar de ringen van Saturnus. De mensheid als actieve onderzoeker.

Een testbemanning is natuurlijk een bemanning die iets moet testen. Deze bemanning, en in het bijzonder captain Joost Ros, doorstaat velerlei moeilijkheden, waarvan aanvankelijk een aantal wordt opgelost met de (noodzakelijke) hulp van de coördinator, dr. Thomson. Die moeilijkheden blijken "geconstrueerd" te zijn, dat wil zeggen: ze zijn aangebracht met de bedoeling de bemanning te testen. De bemanning test dus niet, maar wórdt getest en de coördinator, van wie we bijna gingen vermoeden dat hij de testleider was, blijkt uiteindelijk slechts een werktuig te zijn in de handen van de werkelijke testleiders.

Naarmate het verhaal vordert, verandert het van een sciencefiction-verhaal in een psychologisch-verhaal: we krijgen een kijkje in de achtergronden, de gevoelens en de angsten van captain Ros. We zijn er ook getuige van hoe de karakters van de verschillende bemanningsleden op elkaar inwerken en vooral: hoe ze elkaar stimuleren (vaak als gevolg van hun tegengestelde karakters).

Eindelijk komt de aap uit de mouw: de bemanning van het ruimteschip representeert de complete mensheid. Ze moet een aantal testen ondergaan om te tonen dat het mensdom waardevol genoeg is om van een dreigende ondergang gered te worden. Regelmatig wordt het "primitieve", emotionele mensdom vergeleken met de "beschaafde" emotie-arme wezens die elders in het heelal leven. Onze emoties brengen de "aliens" tot het inzicht dat die primitief geachte mensjes intenser leven dan zij. En dat juist daardoor het menselijk leven zo waardevol is.

Zeer mooi! - Elders  vanaf 30 euro, bij ons slechts 19,95 voor 15 cd's