Geen producten (0)
-13%
Ere wie ere toekomt
 

Poortvliet, Rien - De Ark van Noach of ere wie ere toekomt

€ 14,95 € 12,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NBKOb-29690
EAN code 9789024289288
Omschrijving

De ark van Noach van Rien Poortvliet is een feest voor het oog in waterverf, olieverf, potlood en conté.
'Rondkijken in de ruimen van de Ark van Noach ontkom je niet aan verwondering en verbazing: hoe hééft de Schepper het allemaal kunnen bedenken - ál die verschillende dieren met allemaal andere neuzen, oren, poten en staarten; ieder dier z'n eigen lucht, eigen vacht en z'n eigen manier van voortbewegen!' En we vinden 't allemaal maar gewoon want we zijn er zo vertrouwd mee: uit een ei kómt nou eenmaal een jong vogeltje.'

Zo leidt Rien Poortvliet zijn boek De Ark van Noach in. Daarover gaat het in dit werk waarin hij, naast zijn geliefde vossen, reeën en wilde zwijnen (Z'n landgenoten zou je kunnen zeggen) nu ook leeuwen, apen, neushoorns en andere uitheemse dieren portretteert. 

Verhalenverteller en de Ark van Noach

Poortvliet zag zichzelf als een tekenende verhalenverteller. Van der Made: “Zoals alle landbouwwerktuigen uit zijn jeugd. Alles omschreef hij nauwkeurig. Ook schreef hij hoe ze genoemd werden.”

Tiengemeten
Geen mooiere plaats voor de Poortvliet-collectie dan op Tiengemeten. De landbouwwerktuigen uit Landbouwmuseum Tiengemeten. De trekpaarden, boerderijen en akkers buiten in de Oude Polder.
Je ziet ze allemaal weer terug op de schilderijen en tekeningen van Rien Poortvliet. Verder zijn in het museum natuurlijk ook de originelen te zien van Poortvliets beroemde illustraties voor de Kabouter-reeks en andere (kinder-)boeken.

Waarnemer
Rien Poortvliet was een waarnemer bij uitstek. Van de Made: “Alle nauwkeurigheden nam hij waar. Hij wist het later tijdens het schilder naar voren te halen precies zoals hij het had waargenomen.”
Ook kon hij zich als geen ander inleven. Neem de Ark van Noach. “Hij schilderde het op een manier waarvan je dacht dat het best wel eens zo gebeurd zou kunnen zijn. Zo herinnerde hij zich ook nog haarfijn de dingen uit zin jeugd. Hij had een enorme gave om het te onthouden en het te schilderen zoals toen.”

Dam- en edelhert
Zoals bij het dam- en edelhert. Rien Poortvliet heeft vele schilderijen gemaakt van dam- en edelherten. In het seizoen 2015 wijdt het Rien Poortvlietmuseum in Tiengemeten daaraan een aparte expositie.

Roodwild
Het edelhert, in jagersjargon ‘roodwild’, is ’s zomers roodbruin en in de winter grijsachtig bruin. In september begint de zomervacht plaats te maken voor de wintervacht en is in december volledig vervangen.
De kop/romplengte is 165 tot 260 cm en de schofthoogte tot 140 cm. Gewicht kan oplopen tot 230 kg. Het mannetje draagt een gewei van gemiddeld zo’n 70 cm. Maar er zijn gevallen van 90 cm. Dit gewei is tevens een maatstaf voor de leeftijd van het dier. Elk jaar wordt het gewei afgeworpen onder invloed van geslachtshormonen. Daarna groeit het weer aan en is in Juli gecompleteerd.

Bronstijd

De bronsttijd loopt van half september tot begin oktober en dan zijn de mannetjes zeer actief. Luid ‘burlend’ houden ze dan de concurrentie op een afstand en vaak wordt er gevochten om een zo groot mogelijke roedel vrouwelijke dieren.
Rien Poortvliet heeft in zijn overweldigende oeuvre, vele olieverf schilderijen gemaakt over deze machtige dieren, hun leefwijze en manier doen.

Uitg.