Geen producten (0)
-14%
Aalst, ds. G.J. van Aalst - Nodig te weten
 

Aalst, ds. G.J. van Aalst - Nodig te weten

€ 69,90 € 59,90 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NBKTCv-2587
EAN code 9789033608162
Omschrijving

Catechismusverklaring van de hand van ds. G.J. van Aalst. De drie stukken die nodig zijn te weten o zalig te leven en te sterven worden behandeld aan de hand van de Heideberger. Per zondag zijn tevens gespreksvragen toegevoegd voor kinderen en jongeren. Deze zijn bedoeld als een handreiking om voor of na de kerdienst de boodschap in het gezin te kunnen overdenken. In de preken, die pastoraal van toon zijn, ligt het antwoord op de vraag: "Wat staat er precies in dit belijdenisgschrift?

De Heidelberger Catechismus is op verzoek van keurvorst Frederik III van de Palts geschreven door Caspar Olevianus en Zacharias Ursinus. Aanleiding was de onduidelijkheid over de aard en de positie van het avondmaal. Frederik gaf de opdracht aan Zacharias Ursinus, hoogleraar dogmatiek aan de Heidelbergse universiteit.

Uitgaande van deze geschriften en van wat er in Bazel, Zürich, Genève, Emden en Londen al op het gebied van catechese beschikbaar was, werd de catechismus geschreven. In de eindredactie heeft met name Olevianus een grote hand gehad. In januari 1563 werd de Catechismus door een speciaal bijeengeroepen synode officieel verklaard. Op verzoek van Olevianus werd in de tweede editie de omstreden vraag en antwoord 80 over de "Werkelijke Tegenwoordigheid" in de rooms-katholieke mis toegevoegd.
 
De Heidelberger Catechismus werd door Petrus Datheen naar Nederland gebracht. Hij voegde hem toe aan zijn psalmbundel. De Synode van Dordrecht (1618-1619) toetste de Catechismus en schreef hem voor als document dat ambtsdragers en hoogleraren dienden te ondertekenen.
 
De Noord-Hollandse provinciale synode van Alkmaar in 1573 schreef voor dat er 's middags een preek over een onderwerp uit de catechismus diende te worden gehouden. Dit voorbeeld werd door andere provinciale synoden gevolgd. Tegenwoordig wordt nog steeds in gemeentes uit de gereformeerde gezindte 's middags of 's avonds een preek over deze catechismus gegeven.

Uitgeverij de Banier, gebonden. Nieuw! en GEEN verzendkosten!  Verschenen!