Geen producten (0)
 

Mulder, G.W.S. - Tussen tekst en toepassing

€ 34,90 (inclusief btw 9%)
Op voorraad - Levertijd Verschijnt D.V. november 2023
Specificaties
Productcode NBKT-33946
EAN code 9789033132339
Productcode leverancier Den Hertog
Omschrijving

Onderzoek naar het tijdbetrokken element in de homiletiek van gereformeerde piëtisten in de Nederlanden 1600-1800

Dit onderzoek richt zich op handboeken predikkunde van onder anderen W. Perkins, W. Teellinck, J. Martinus, J. Hoornbeeck, G. Saldenus, S. van Til en F.A. Lampe. Het gaat om de vraag hoe deze theologen het tijdbetrokken element in de prediking instrueerden en legitimeerden. Bij tijdbetrokkenheid wordt gelet op zowel algemeen-culturele als persoonlijk-geestelijke aspecten. Uit dit onderzoek komt een reconstructie van de prediking naar voren zoals die in deze homiletieken werd voorgestaan. De ‘homiletische drieslag’ van verklaren, leren en toepassen blijkt karakteristiek te zijn voor de Voetiaanse prediking. Bovendien is dit een krachtig instrument om met het oog op de toepassing de zin van de Heilige Schrift te verstaan. Dit komt de aansluiting vanuit de tekst van de preek op de omstandigheden van de hoorders ten goede.

In de conclusie worden lijnen getrokken met het oog op de huidige situatie. Wat kunnen wij ervan leren? En hoe bereikt de prediking het hart van de hoorder?

Ds. G.W.S. Mulder is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Ridderkerk. Op deze studie hoopt hij eind 2023 aan de TUA in Apeldoorn te promoveren.

Uitg. Den Hertog, 384 pag. gebonden, Nieuw!