Geen producten (0)
 

Baarssen, D. - Sporen van Comries rechtvaardigingsleer

€ 29,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NBKTKe-27664
EAN code 9789087184360
Omschrijving

Alexander Comrie (1706-1774) was een geliefd predikant in de gereformeerde traditie. De sporen van zijn theologie zijn tot de dag van vandaag zichtbaar. Als het over de invloed van Comrie gaat, wordt tegenwoordig al snel aan een bepaald kerkgenootschap gedacht. Echter, zijn invloed rijkte verder.

Deze studie brengt in kaart hoe Comries theologische inzichten in de vorige eeuw werden ontvangen in de verschillende kerkgenootschappen: de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlandse Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond) en de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland).

Zowel Abraham Kuyper (1837-1920) als Gerrit Hendrik Kersten (1882-1948) beriepen zich bijvoorbeeld op Comries rechtvaardigingsleer, maar de uitwerking daarvan op hun theologie verschilde nogal.

Comries theologie ontving naast waardering ook kritiek. Critici vroegen zich bijvoorbeeld af of zijn theologische constructies wel Bijbels waren, alsook of het sterke accent op de eeuwigheid terecht was. Deze studie geeft inzicht in de manier waarop verschillende predikanten en theologen Comries theologie hebben toegeëigend.

Uitg. de Banier, 480 pagina's gebonden, Nieuw!