Geen producten (0)
 

Bisschop, R. / Berg, CR vd - Vrede, Vrijheid, Vaderland

€ 6,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

In nieuwstaat het prachtige boek over 'Nederlandse protestanten en de vrede van Munster' - Vrede, vrijheid. Vaderland.

Negen studies die in dit boek gebundeld zijn, verschillen onderling in stijl en karakter, maar zijn door deskundigen geschreven. A. Th. van Deursen schrijft over de Republiek en Europa, K. van der Zwaag over de motieven van de Opstand, C. R. van den Berg over Oranje en de Vrede, F. A. van Lieburg over predikanten en de Vrede, R. Bisschop over de gereformeerden en de Vrede, terwijl Chr. Tümpel, H. H. J. van As en J. de Gier respectievelijk schrijven over de Vrede en de verwerking daarvan in schilderijen, penningen en prenten en de poëzie.

De bijdrage van J. C. Karels over de rooms-katholieken en de gereformeerden in de Republiek is zeer interessant, zonder de andere artikelen te kort te willen doen. Op heldere wijze toont hij aan hoe de Republiek der Verenigde Nederlanden de godsdienstige verdeeldheid in de zeventiende eeuw opgelost heeft.

Deze bundel blijft ook nu nog zijn waarde behouden. Het is een uitstekende proeve van levensbeschouwelijke geschiedschrijving over een roemruchte eeuw uit onze nationale geschiedenis. Genuanceerd, maar zeker niet vlak, wetenschappelijk verantwoord, en tegelijkertijd uitstekend toegankelijk voor de geïnteresseerde lezer. 

Nieuwstaat, 222 pag. gebonden.