Geen producten (0)
 

Blankesteijn, C. - Kerkvoogden in verzet

€ 7,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

De kwestie van het beheer van kerkelijke goederen en fondsen heeft door de eeuwen heen, van keizer tot paus en van kerkvoogdij tot kerkenraad, conflictstof geleverd tussen de verantwoordelijken voor het beheer enerzijds en de geestelijke leiding van de kerk anderzijds. Ook in Leersum was dat de aanleiding voor een conflict in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Dit conflict wordt bestudeerd in dit boek.

Het is uit dien hoolde een kerkhistorische studie, maar door de methode van onderzoek is het ook een sociologische en een spiritualiteit studie geworden. Deze multidisciplinaire benadering komt met name tot uiting in twee aspecten. Het eerste is de grote betekenis, die gehecht wordt aan de contextdualiteit; het tweede is de nadruk op het onderzoek naar de beleving, de spiritualiteit en de drijfveren van de onderscheiden actieve partijen in het conflict.

Het belang van deze studie reikt daardoor aanzienlijk verder dan de gemeentegrenzen van Leersum en een conflict over kerkelijke goederen. Zij leert ons iets over mensen en over de ingewikkelde wijzen waarop die zich verhouden tot elkaar, tot hun eigen innerlijk en tot de Onnoembare.

Uitg. Boekencentrum, 228 pag. pb. In goede staat!