Geen producten (0)
 

Mink, dr. G.J. Mink - Op het tweede plan

€ 15,00 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2BKT-31007
Omschrijving

Evangelisten in Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw

In deze gedegen studie, waarop de auteur in 1995 promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, wordt aandacht besteed aan een tot dusver onderbelichte groep van mensen, die actief waren op het gebied van evangelisatie en gemeenteopbouw, de zogenoemde evangelisten. Zij worden getypeerd als werkers op het tweede plan, die naast predikanten, ouderlingen en diakenen hun krachten hebben gegeven aan de verkondiging van het evangelie.

Zij hebben bijgedragen aan de uitbreiding van de doleantie, het ontstaan van vrije evangelische gemeenten en vielen in bij vacante hervormde gemeenten. In hun arbeid wierpen zij tevens een dam op tegen de zich in de tweede helft van de negentiende eeuw verbreidende vrijzinnigheid.

De naam ‘evangelist’ als bedoeld in deze studie, kwam eerst sedert het midden van de vorige eeuw in gebruik. De kerkelijke verhoudingen in deze periode en met name het geestelijke leven in de Nederlandse Hervormde Kerk gaven aanleiding tot het optreden van personen, die ‘niet in dienst van een kerkgenootschap, op eigen gezag of in opdracht eener vereeniging aan andersdenkenden, ongeloovigen of onverschilligen’ het Evangelie verkondigden. 

In het eerste hoofdstuk wordt een analyse gegeven van deze kerkelijke verhoudingen. Tegen de achtergrond van de sociaal-economische toestand van Nederland worden respectievelijk de verhouding rooms-katholieken-protestanten en de ontwikkelingen in het protestants kerkelijk leven in de tweede helft van de negentiende eeuw geschetst. Speciale aandacht wordt daarbij gegeven aan de ‘werkers op het tweede plan’. kerkhistorische monografieen

Uitg Groen, 300 pag. gebonden, in zeer mooie staat!  Zeldzaam!