Geen producten (0)
 

Gier, Gerrit Christiaan de - Jeruzalem

€ 14,50 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 12906
EAN code VDG20150508
Omschrijving

Het is een origineel idee van organist Gerrit Christiaan de Gier om een cd over het thema ”Jeruzalem” te maken. Op het programma staan grote werken uit het begin van de twintigste eeuw. Verder een bewerking van een cantate van Bach, werken van Nederlandse collega’s en enkele eigen werken en improvisaties.

Over de opzet van de cd is goed nagedacht. Deze is absoluut anders dan die van andere cd’s. Er is een unieke thematische opzet, waarbij booklet, tekst en muziek een eenheid vormen. De regis­traties vullen het verder aan. Het tekstboekje, van de hand van dr. Henk Vreekamp, brengt de lezer in Jeruzalem, waar hij meegenomen wordt op een tocht door de historische stad en een schat aan theolo­gische informatie krijgt.

De muziek van Léonce de Saint-Martin en Karl Hoyer komt onder de handen van de organist tot leven. De werken van zijn Nederlandse collega’s Johan van Dommele, Margaretha Christina de Jong en Toon Hagen vallen in positieve zin op. Van Hagen vooral het stuk “Shalom”, met centraal de melodie ”Shalom chaverim”.

Goede improvisaties over liederen van Israël in een modern klank­idioom, geïnspireerd op de Franse romantiek van Dupré en Alain, maken het programma tot een eenheid.

De Gier demonstreert dat er veel mogelijk is op het relatief kleine instrument van Rudolph Knol met dertig stemmen, uit 1806. Het orgel wordt maximaal benut. Misschien zou een iets groter orgel beter geschikt zijn geweest voor de grote koraalfantasie van Hoyer. Hoe dan ook, in Hasselt is muziek uit deze stijlperiode uitstekend uitvoerbaar, mede dankzij de gunstige akoestiek van de Stephanus­kerk.

Nieuw!