Geen producten (0)
1 2
 

Dool, Jacques van den - Sint Jans Kathedraal 's-Hertogenbosch

€ 6,95
Op voorraad
Omschrijving

Uit een viertal concertopnamen in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch stelde Jacques van den Dool een interessant cd-programma samen. Het grote Praeludium in e van Bruhns is een feestelijk-grillige binnenkomer. Door Van den Dools merkbare liefde voor de tongwerken van het Heynemanorgel en door zijn snelle keuze voor vollere registraties -ook elders op de cd- is de doorzichtigheid minder dan gebruikelijk. In selecties uit "Livre d''Orgue" van De Grigny en een Suite van Boyvin komen de zuidelijk knisperende tongen en flonkerende vulstemmen royaal aan bod. Van den Dool weet de luisteraar met de soms ingetogen, soms feestelijke duo''s en trio''s in Franse sferen te brengen.

In Sweelincks variaties over Psalm 36 (of "O Mensch"?) maakt hij het zichzelf moeilijk door de melodie steeds uitkomend te spelen. Dat heeft nogal wat technische onvolkomenheden tot gevolg. Dit risico van liveopnamen wordt echt pijnlijk duidelijk in de koraalfantasie "Wie schön leucht uns der Morgenstern" van Reger. Kunst ontstaat bij de gratie van concentratie en discipline, en daarin schiet deze vertolking tekort. Onbegrijpelijk dat ze op de cd is gehandhaafd.

Met een uitbundige, meeslepende improvisatie over "In Dir ist Freude" en "Geest van hierboven" revancheert Van den Dool zich. In de echoënde fanfares benut hij de drie klavieren én de prachtige akoestiek optimaal.

Zeer mooi!