Geen producten (0)
-62%
Janno den engelsman
 

Engelsman, Janno den - Grote of St. Gertrudiskerk Bergen op Zoom

€ 18,50 € 6,95 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2CDOr-27395
EAN code 8716758005342
Productcode leverancier JQZ TURE 185010
Omschrijving

Dat Janno den Engelsman blij is met zijn Ibachorgel in Bergen op Zoom, laat hij overtuigend horen op de eerste cd na de restauratie van het robuuste instrument. Het speelplezier spat van het schijfje af.

Den Engelsman begint met de overrompelende Preludium in g van Brahms. Zijn aanpak is energiek, technisch perfect, gedurfd, muzikaal. Het zijn handelsmerken die de hele cd terugkomen, of het nu om muziek van romantici als Ritter en Liszt gaat, van de barokke Bach of van ‘onze’ eigentijdse Daan Manneke.

Sfeervolle fijnzinnigheid is er te horen in twee koraalbewerkingen van Brahms, waaronder het bevallige ”Herzlich tut mich verlangen”. In Ritters sonate 1 –net Reger– valt de warme pedaalklank op. Van Friedrich Lux, die bij de oplevering in 1864 zelf het orgel in de St.-Gertrudiskerk bespeelde, klinken variaties op een thema van Händel. Minder bekende, nochtans toegankelijke muziek.

Dat laatste geldt niet voor de compositie ”Spatium” van Manneke, die hij schreef ter gelegenheid van de heringebruikname van het Ibachorgel in 2011. De luisteraar moet er rechtop voor gaan zitten, maar krijgt dan veel moois te horen. Het orgel in Bergen op Zoom verdraagt deze, soms sterk ritmische, muziek uitstekend.

Den Engelsman besluit met een spannende vertolking van Bachs beroemde Passacaglia in c. Pure barok op een onvervalst romantisch orgel: dat vraagt om een vertaalslag. Den Engelsman verstaat die kunst.

Ze mogen in Bergen op Zoom blij zijn: met het gerestaureerde orgel én met zijn titularis. Het keurig verzorgde booklet verklapt dat er meer schijfjes volgen. Compliment voor Jan Quintus Zwart, die tekende voor de uitgave van deze cd.

Uitg. Nieuw en actieprijs  actie2022 cd