Geen producten (0)
 

Zwart, Jaap - Bach, maar dan anders: volgens Reger, Straube, Liszt en Karg Elert

€ 6,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode 2CDOr-35770
Omschrijving

Jaap Zwart speelt Bach naar aanwijzing van Reger, Straube, Liszt en Karg-Elert. Hij heeft niet geprobeerd hen na te doen, zegt de Hattemse musicus. „Dit is echt: Jaap Zwart speelt Bach. Ik wil laten horen wat mijn eigen ontdekkingen zijn. Het maakt daarbij niet zo veel uit of de componist het ook werkelijk zo bedoeld heeft. Ik vind het niet zo belangrijk om te weten wat Bach van mijn cd gevonden zou hebben. Bach is in de muziekwereld begin en einde van alle tegenspraak, maar dat wil niet zeggen dat hij alleen maar kon zeggen: „Zo moet het.” Het kon bij Bach zus, maar ook best zo. Waar het om gaat is of je intenties zuiver zijn.

Bach was een echt barok man. Hij kon vrolijk zijn, gezellig. Hij kon genieten van een mop en van een glas goede wijn. Soms was hij echter ook heel ernstig en componeerde hij ingewikkelde muziek, maar in elk geval was Bach iemand die veel luchtiger te werk ging dan menigeen denkt.”

De interpretatie op deze cd is gedacht vanuit het romantische concertorgel. Hoe komen we dan in de Utrechtse Domkerk terecht? „Het liefst had ik dit opgenomen gezien in Doesburg. Maar er mankeert nogal wat aan dat orgel. Een piepje in het derde klavier is heel vervelend op een opname. Ik zocht warmte in het orgel, zonder dat het foezelig wordt, zonder dat het er te dik op ligt. Het Domorgel heeft eindeloos veel kleurmogelijkheden. Je kunt handenvol achtvoeten aan elkaar koppelen en tegelijkertijd een registratie toepassen die het polyfone karakter van de muziek onderstreept.”

Uitg. zeer mooi!