Geen producten (0)
 

Hoogenbirk, A.J. - Onwetend bewaard

€ 2,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NBKWa-3922
EAN code 9789057411977
Omschrijving

Onwetend bewaard werd de man, van wie ik ga vertellen; en van degene die het verhaald heeft, vele jaren nadat hij ontkomen was aan 't gevaar dat hem dreigde, en waar hij bij en in was zonder 't zelf te begrijpen.
Ruim honderd jaar geleden bezaten wij, Nederlanders, in Zuid-Amerika op het vasteland, verscheidene volksplantingen. In één van die streken woonde een man, wiens achternaam ik hier niet noemen zal; maar zijn voornaam was Willem. Hij had jong op zee gevaren, doch was al spoedig in de West koopman geworden. Het ging hem zo goed, dat hij en zijn vrouw, die Maria heette, rijk konden leven. Zij waren beiden vrome lieden, die de Heere liefhadden, en zeker hadden zij zich recht gelukkig gevoeld, als er niet twee dingen waren geweest die hen soms bedroefd maakten. Het eerste was dat zij geen kinderen hadden, en het tweede dat de vrouw, die de warme lucht niet goed kon verdragen, in dat hete land telkens ziek was.
Nu, het eerste moesten zij, gelijk Elkana en Hanna, aan de Heere overlaten. Maar wat het tweede betreft, daar viel, dacht de man, misschien wel wat aan te doen. In die tijd namelijk waren de Verenigde Staten van Noord-Amerika, die vroeger aan Engeland behoorden, juist een vrij land geworden. Zij waren echter toen wel tienmaal kleiner dan nu, en besloegen alleen het noordwesten van het verbazend grote land, dat thans de Verenigde Staten heet. In de nieuwe republiek was de lucht bijna net zo als in Nederland, waar de vrouw was geboren. En de man, die natuurlijk zijn vrouw liever had dan zijn huis en tuin in de West, verkocht alles, en besloot in Noord-Amerika land te kopen, en daar eens recht op zijn gemak buiten te wonen...

22 pagina's gen. Nieuw!