Geen producten (0)
 

Veenhof, Johan G. - Daggeldersvolk / Boer vh Smeulen kamp / Volk v dagg.afkomst

€ 19,95
Op voorraad
Omschrijving

1. Daggeldersvolk
2. Boer van het Smeulenkamp
3. Volk van daggeldersafkomst

De boer van het Smeulenkamp, is het vervolg op Daggeldersvolk. De hoofdpersoon Leen Mulder is door omstandigheden naar Duitsland getrokken. Door zijn gedegen kennis van het boerenwerk lukt het hem vrij spoedig een baan te vinden. Leen krijgt nl. de leiding over een melkerij, hoog op de helling van de Hornfels gelegen. De jonge bedrijfsleider echter krijgt, in de eenzaamheid van de bergen, te maken met vreemde gebeurtenissen, die het verhaal tot een climax voeren. Wanneer blijkt dat op meerdere plaatsen op onverklaarbare wijze vee verdwijnt, beseft men dat een bende veedieven aan het werk is. Deze gebeurtenissen maken het verlangen naar zijn geboortestreek alleen maar groter. Immers daar, in de eenzaamheid van het Smeulenkamp, ligt zijn toekomstdroom. En dan is er ook nog Nel Flasman met wie hij een briefwisseling onderhoudt en voor wie hij diep in zijn hart een warm plekje heeft.

De hoofdpersoon, Leen Mulder, ervaart al op jeugdige leeftijd wat het betekent om in het zweet zijns aanschijns eenkarige boterham te verdienen. Als dertienjarige moet Leen als voldaggelder meewerken in de "rogbouw"op het land van Steven Zandhaver. de rijke boer van Lindenhof. Temidden van de in de zonnehitte zinderende korenvelden maken we kennis met Gomme en Stekke Kop, twee vrijgezelle reuzen, die Leen opvallend helpen bij het volbrengen van zijn zware taak.
 Maar niet iedereen heeft het goede met de jongen voor. Jannus Zandhaver, erfgenaam van Lindenhof, is net zo oud als Leen en heeft een diep gewordelde haat tegen de vele malen intelligenteredaggeldersjongen. Deze haat zal in de loop der jarennog toenemen en tot noodlottige gevolgen leiden. Jannus, die denkt dat voor geld alles te koop is, ziet met afgunst aan hoe de eenvoudige jongen, geholpen door de dorpsonderwijzer, een avondstudie volgt. Nel, een nichtje van Jannus, en een van de zes dochters van de eveneens kapitaalkrachtige boer Bern Flasman, wardeert wat Leen doet en is een stimulans voor hem.
 In de loop der jaren ervaart Leen pijnlijk wat het betekent om door bepaalde mensen voor minder te worden aangezien. Belangrijk is hierbij de opstelling van NEl Flasman, die in zijn hart en warm plekje heeft ingenomen.

In het derde deel 'Volk van daggeldersafkomst worden we deelgenoot gemaakt van de verdere belevenissen van Leen Mulder en Nel Flasman. Leen en Nel Mulder hebben één kind: Freek. Tijdens de mobilisatie van 1914-1918 wordt Freek opgeroepen. Hij wordt bij het paardenvolk in Amersfoort ingedeeld. Later wordt hij overgeplaatst naar een grensbewakingsonderdeel. Daar ontmoet Freek zijn dorpsgenoot Teunis Vos. Met hem is hij zelfs nog op school geweest. Teunis, één van de 12 kinderen uit het gezin Vos, nodigt Freek uit om bij hem thuis te komen als ze verlof hebben. Freek vindt het erg gezellig bij Teunis thuis. Vooral de spontane Jannie, een zus van Teunis, trekt zijn aandacht. Maar Jannie is een daggelders meisje. Er is echter nog een ander die de aandcaht van Freek probeert te trekken. Dat is Lies Vermeer, een erfdochter van de Kalverkamp. Wie zal uiteindelijk de bruid van Freek de jongen van daggeldersafkomst worden?

Uitgeverij Frits Hardeman, 860 pagina's gebonden in drie delen! In mooie staat!