Geen producten (0)
 

Brink, Jan vd - Zijn Naam is Held Zijn naam is Heere

€ 9,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

Na een berijming van de complete Heidelbergse Catechismus, die eind 2012 verscheen, komt dr. Jan van den Brink uit Eindhoven nu met een uitgave waarin hij tien Bijbelliederen aanbiedt.

Van den Brink, die diverse functies heeft gehad in de hightechsector en momenteel „op zoek is naar een nieuwe uitdaging”, noemt zichzelf „een fysicus die ontdekt heeft dat hij een beetje dichten kan.” Vaak vloeien de liederen voort uit zijn stille tijd. „Als ik met de Schrift bezig ben en word meegenomen door het Woord, schrijf ik vaak iets op. Als iets me raakt of als ik me ergens over opwind, gepassioneerd raak, dan geeft dat de energie om te dichten.”

Maar Van den Brink geeft meer. Hij bespreekt eerst de liederen in een korte Bijbelstudie met gespreksvragen. Nadat hij zijn eigen lied heeft afgedrukt, geeft hij een overzicht van andere berijmingen van het betreffende lied, recente en oudere. Steeds wordt ook een eerdere versie –van dichters als Marnix, Sluiter of Da Costa– weergegeven, in aangepaste spelling.

Bij negen van de tien liederen nam Van den Brink zijn uitgangspunt in een psalmvers dat inhoudelijk aansluit bij het Bijbellied. De melodie van die psalm was dan ook het uitgangspunt voor zijn eigen gedicht. Alleen het lied van Hanna wijkt af. „Dat is ontstaan in opdracht van Peter Wildeman, voor zijn koor. Toen ben ik gaan dichten zonder melodie. Later heeft Peter de muziek erbij geschreven. Het is echt een koorstuk geworden. 

Nieuw!