Geen producten (0)
 

Overeem, Jac. - De kinderen der eenzame

€ 3,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving

De Veluwse schrijver Jac. Overeem heeft met zijn meer dan zeventig boeken een eigen plaats ingenomen in christelijk Nederland. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de typering die je weleens leest: een echt Overeem-boek. Op het oog heeft men dan in de (kerk)historie spelende verhalen die doortrokken zijn van het bevindelijke geloofsleven van de Veluwe.

Treffend kan Overeem de mens typeren als een verloren zoon. In zijn boeken overwint de genade in het leven van mensen vol schuldbesef.

Deze gedachten vormen ook de ondertoon van "De kinderen der eenzame", onlangs door "De Banier" keurig uitgegeven, dat handelt over de geestelijke opwekking in Nijkerk rond 1821 ten tijde van ds. Bernardus Moorrees, een van de bekendere predikanten onder ''hen die bleven''.

Deze opwekking is veel minder bekend dan die van 1750 (Overeem schreef naar aanleiding hiervan "Opdat Zijn huis vol worde"), maar ook nu wordt het kaartspel in de herberg verwisseld voor het gezelschapsleven. Duidelijk is in alles de heerschappij van Woord en Geest in een tijd van „rust, vrede en een gematigd carnaval", zoals de kerkelijke leidslieden voorstaan.
 
Meetrekkend met het gezin van de Katwijkse binnenvaartschipper Jan van ''t Veeneind ontmoeten we vele "kinderen der eenzame", waarmee de schrijver hen bedoelt die „er hemels heilzaam achter zijn gekomen dat het alleen de genade is die redt van de dood". De schipper heeft echter te weinig banden met Nijkerk, immers de centrale plaats in het verhaal, om het boek een goede compositie te geven. Het verhaal is al  over de helft wanneer ds. Moorrees intrede doet in Nijkerk. Hoewel Overeem in zijn Verantwoording zegt de uitweidingen nodig te hebben om de historische figuren recht te doen, blijft het jammer. En waarom hij in die Verantwoording het feit hekelt dat „van moderne zijde aan christelijke literatuur een literair peil wordt ontzegd", is mij niet duidelijk. Beter is het christelijke literatuur te schrijven. Ondanks deze detailkritiek is "De kinderen der eenzame" een leerzaam boek met een goede strekking.

264 pagina's gebonden. In mooie staat!