Geen producten (0)
-13%
1p 0
 

Ossendrijver, Josua - Verdoezeld verleden, kind van de oorlog

€ 14,95 € 12,95
Op voorraad
Omschrijving

In veel gevallen is het duidelijk wie de slachtoffers van de Holocaust waren. In het geval van de Schiedammer Josua Ossendrijver is dat lange tijd onduidelijk geweest. Op 67-jarige leeftijd heeft hij de ontdekking gedaan die zijn leven veranderde. Tot dat moment heeft Josua altijd een 'unheimisch' gevoel gehad. Hij voelde dat er iets niet goed zat. In Verdoezeld verleden gaat Josua op zoek naar zijn wortels. Josua Ossendrijver (Rotterdam, 9 november 1943, geboren als Klaas Slegt) heeft vanaf 1967 in het basisonderwijs gewerkt. Eerst als onderwijzer, vanaf 1970 als directeur van een basisschool in Rijnmond.

Dan begint een nieuwe zoektocht. Josua wil meer weten over zijn vader, moeder en broer. Hij ontmoet familieleden en volgt de voetstappen van zijn ouders en zijn broer David. Een belangrijke plek is de Schieweg in Rotterdam, waar zij woonden voor zij moesten onderduiken. Daar zijn eerder dit jaar herdenkingsstenen gelegd, zogeheten Stolpersteine.

Hij bezocht het voormalig kamp Westerbork, waar de familie Ossendrijver op transport werd gesteld. Ook ging hij onlangs naar Auschwitz. De plek waar broer David, vader Simon en moeder Roos door de nazi's zijn omgebracht.

Josua Ossendrijver:"Wilde ik naar Auschwitz? Nee. Ik zag er best tegenop. Maar het was ook geen kwestie van willen, het was alsof ik van binnenuit de opdracht kreeg: ik moet dat afmaken."

Het boek 'Verdoezeld verleden' vertelt over de zoektocht van Josua Ossendrijver. In het boek 'praat' hij tegen zijn broer David. Hij vertelt hem over de zoektocht, maar hij beschrijft ook hoe hij zich kan voorstellen dat de laatste dagen van het gezin Ossendrijver zijn geweest. Het transport in veewagens van Westerbork naar het Poolse Auschwitz. De aankomst op het perron. Moeder Roos en broer David zijn meteen na aankomst op 8 april 1944 vergast. Vader Simon is in augustus 1944 overleden, even buiten Auschwitz.

Uitg. Verbum holocaust bilb, 110 pag gebonden, gesigneerd exemplaar. Laatste exemplaar uit onze winkel van 14,95 voor 12,95