Geen producten (0)
 

Keijzer, W.A. - Aan het einde van de vrede begint de oorlog

€ 0,00
Op voorraad
Omschrijving

Reeds meer dan honderd jaar leven de mensen in Nederland in rust en vrede. Vrede is een vanzelfsprekend iets geworden. Immers, de niet veel om het lijf hebbende tien-daagse oorlog tegen de Belgen in 1831 is reeds lang vergeten en ook de eerste wereldoorlog van 1914 tot 1919 ging voorbij zonder dat binnen de Nederlandse grenzen gestreden hoefde te worden.
Als in september 1939 de Duitse troepen Polen binnenrukken en Engeland en Frankrijk aan Duitsland de oorlog verklaren, houdt Nederland zich strikt neutraal. Bovendien zegt de Duitse Führer in één van zijn toespraken dat hij de grenzen met het buurland Nederland zal eerbiedigen.
Een schok gaat dan ook door het Nederlandse volk als op 10 mei 1940 het Duitse leger letterlijk en figuurlijk, als een dief in de nacht binnenvalt.

Ook voor Willem, een 16-jarige Rotterdamse jongen komt de klap hard aan. Terwijl andere mensen angstvallig in huis blijven, gaat hij er op uit om, indien mogelijk, de Nederlandse soldaten te helpen de vijand terug te dringen. Onbewust van de grote gevaren fietst hij naar het zwaargebombardeerde en inmiddels door Duitse parachutisten bezette vliegveld.
Wanneer op 14 mei 1940 de Nederlandse troepen capituleren, begint voor de Nederlandse bevolking een donkere tijd. Een tijd van bezetting breekt aan. Aanvankelijk ziet het er allemaal nog niet zo somber uit, maar naarmate de oorlog langer duurt en het verzet van de bevolking toeneemt, wordt ook de bezetter agressiever. Naast allerlei beperkende maatregelen en onbekend zware straffen voor overtreders, neemt ook de mensenjacht toe. Joodse bevolkingsgroepen worden het land uitgevoerd en jongemannen worden verplicht zich te melden voor werk in Duitsland.
Het is in deze roerige tijd dat Willem allerlei spannende avonturen beleeft. Tenslotte krijgt ook hij de oproep om zich te melden. Ondergedoken op een boerderij in Brabant wordt hij door de politie herkend. Als de politie, vergezeld van een Duitse patrouille, de boerderij doorzoekt om hem te arresteren, blijkt hij onvindbaar. Als door het oog van de naald is hij aan hen ontsnapt.

Uitg. de Bron Rotterdam, 196 pag. gebonden, in mooie staat!