Geen producten (0)
1 2
 

Kraan-van den Burg, Gera - Ik voor jou (Kohlbrugge)

€ 4,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Omschrijving
In dit boek zijn de gebeurtenissen beschreven van Cato en Frits Kohlbrugge. Zij leefden in het midden van de vorige eeuw. Cato Engelbert, de rijke, Amsterdamse koopmansdochter, en de arme theologiestudent Frits Kohlbrugge vinden elkaar en beloven elkaar trouw.

Het wordt Kohlbrugge uiterst moeilijk gemaakt om zijn kerkelijke examens af te leggen, omdat er nog een aanklacht tegen hem ligt uit de tijd dat hij hulpprediker was in Amsterdam. Deze moeilijkheden blijven voortduren, want om wille van de rust in de vaderlandse kerk van die dagen werd Kohlbrugge, ondanks zijn grote talenten, als een ongewenste rustverstoorder geschuwd. Zelfs Bilderdijk, Da Costa, De Clerq en vele andere vrienden konden hem niet helpen.

Wann.eer Cato en Frits trouwen, leven zij door dit kerkelijk conflict in onmin met vrijwel de gehele familie van Cato's kant. Da Costa biedt hen de gelegenheid uit zijn huis te trouwen. Cato blijft in een opofferend leven haar man steunen in zijn moeilijke strijd. Dat is niet eenvoudig, want deze dichterlijke, extatische mens is sterk van wil en niet bereid om te schipperen met de waarheid.

Zijn vrouw, die zo'n grote invloed had op het leven van deze befaamd geworden theoloog, is jong gestorven. En dat juist in een tijd waarin hij haar, volgens menselijke begrippen, het hardst nodig had. Na een kort, opofferend leven vol geestelijke rijkdom moest hij haar missen.
 
Uitg. Frits Hardeman, 256 pag. gebonden. In goede staat!